MENU
W dniach 11 i 12 lipiec 2019 roku 25 osobowa grupa uczestnicząca w konferencji wzięła udział w warsztatach serowarskich w sali konferencyjnej hotelu „Kmicic” w Złotym Potoku.
Warsztaty prowadziła Joanna Włodarska - Akademia Siedliska pod Lipami. Dwudniowe, sześciogodzinne warsztaty były bardzo ciekawe ; dowiedzieliśmy się o składzie mleka, podpuszce, kulturach bakteryjnych, oraz co jest potrzebne do zrobienia sera.
Następnie w grupach dwuosobowych przystąpiliśmy do wykonania własnego sera, Podczas warsztatów wykonaliśmy kilka rodzajów sera; w pierwszym dniu : Ser Koryciński, wytwarzany w gminie Korycin na Podlasiu, powstaje z mleka bezpośrednio po udoju i nie dodaje się żadnych kultur bakteryjnych, a jedynie podpuszczkę.
Feta serem pochodzenia bałkańskiego, dodajemy bakterie które występują na Bałkanach.
Gouda ser bardzo delikatny, moczony w solance, później dojrzewa w temperaturze ok.10 st. C przez minimum 4 tygodnie.
W drugim dniu wykonaliśmy inne sery jak : Ser żuławski, po wyjęciu z formy obsypujemy solą niejodowaną i pozostawimy na kilkanaście minut i gotowy do spożycia.
Na etapie formowania można dodać zioła; suszony pomidor, czarnuszkę, szczypior.
Ser w typie oscypka, po znużeniu w gorącej wodzie, odciskamy serwatkę wkładamy do foremek a następnie do zimnej solanki.
Gołka Polska - bardzo niewydajna dlatego droga; „krewniak oscypka” końcowe wykonanie jest nieco inne, automatycznie smak jest inny. Każdy uczestnik warsztatów wykonany ser zabrał do domu, a na zakończenie otrzymał dyplom ukończenia kursu serowarstwa I stopnia.
Urząd Gminy w Janowie, ul. Częstochowska 1; 42-253 Janów, tel. 34 3278048, 34 3278501, 34 3278502, 34 3278503, fax. 34 3278081, e-mail: gmina@janow.pl,
Skrytka odbiorcza ePUAP: /ris4l98i9c/skrytka