MENU
Po trzecie, dokładnie gotuj. Chodzi tu przede wszystkim o mięso, drób, jaja i owoce morza. Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C. Właściwa obróbka termiczna żywności prowadzi do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów. Badania pokazują, że podgrzanie żywności do temperatury 70°C, pomaga w zapewnieniu bezpieczeństwa konsumentów.
Czwarty krok to utrzymywanie żywności w odpowiedniej temperaturze. Nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny. Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C), utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem. Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce i nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych).
I po piąte, używaj bezpiecznej wody i żywności. Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność oraz przygotowaną tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko. Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo i pamiętaj, by nie jeść żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia.
Urząd Gminy w Janowie, ul. Częstochowska 1; 42-253 Janów, tel. 34 3278048, 34 3278501, 34 3278502, 34 3278503, fax. 34 3278081, e-mail: gmina@janow.pl,
Skrytka odbiorcza ePUAP: /ris4l98i9c/skrytka